16 września 2014

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.





Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • konfitura lub powidła
  • cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )
 
Sposób wykonania:
  1. Drożdże utrzeć z cukrem.
  2. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z  cytryny )
  3. Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  4. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.
  7. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.
  8. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.
  9. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  10. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
  11. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.
Smacznego



6 komentarzy:

  1. A nie lepiej Drożdże najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z niewielkim dodatkiem cukru i pozwolić im urosnąć? Ciasto będzie wówczas pulchniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak robiłam zawsze , a teraz chciałam spróbować czegoś innego . Nie zawiodłam się , bo jak widać na zdjęciu i tak wyszły pulchne .

      Usuń
  2. Wow, jak pięknie zawinięte rogaliki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne smakołyki :) Dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądają !! Chyba wszystkie rogaliki są fotogeniczne :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz