30 sierpnia 2014

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Do tej pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)

Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45 - 55 minut 





Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu
  • 3/4 szkl. szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu
  • 500 g śliwek
  • 100 g dowolnego dżemu 
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
  2. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.
  3. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.
  5. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.
  6. Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. 
Smacznego





 

5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda Twoje ciasto ze śliwkami - idealne do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie :) Muszimy wyprobowac :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto pyszne! a firma Skworcu rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz