27 sierpnia 2014

Pikantne paluszki z mięsa mielonego

Nikt z Was nie zastanawiał się nad tym , w jaki inny sposób przygotować mięsko mielone ? Dzisiejsza propozycja jest wspaniałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych . Jest to wersja raczej dla dorosłych gdyż paluszki mięsne są dość pikantne , ale zmniejszając ilość przypraw , myślę , że dzieciom będą smakowały i będą dla nich odpowiednie .

 



Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 40 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy " Ras El Hanout do Tajin" ( z firmy Skworcu )
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania  :
  1. Wymieszać w misce mielone mięso razem z roztopionym masłem, solą i przyprawą " Ras El Hanout do Tajin"
  2. Wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki .
  3. Zwilżyć dłonie i formować paluszki o długości 5 cm a szerokości 2 cm .
  4. Piec albo na grillu ogrodowym albo na patelni grillowej ok. 15 minut, przewracając bardzo często z jednej strony na drugą. Paluszki powinny być miękkie i brązowe.
  5. Po upieczeniu od razu podawać .
Smacznego






2 komentarze:

  1. fajna odmiana, zawsze to przyjemnie zjeść coś innego niż tradycyjny mielony:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz