19 sierpnia 2014

Leczo

Gdy się jest głodnym to chce się szybkie danie :) takim szybkim daniem jest właśnie leczo. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co się ma w lodówce :) Ja wykorzystałam te oto składniki . Przyprawiłam aromatycznymi przyprawami firmy Skworcu .Polecam !




Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 kg kiełbasy podsuszonej
  • 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego Skworcu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • sól do smaku i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek.
  2. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię.
  3. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyc do garnka.
  4. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka.
  5. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól, ziele angielskie.
  6. Po ok. 10 minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych.
  7. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie .
  8. Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną.
Rada:
Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo .

Smacznego




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz