24 sierpnia 2014

Karmelowa tarta ze śliwkami

Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Dzięki firmie Symbio miałam przyjemność wypróbować orzechy pekan i cukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)

Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:

Spód:
  • 400 g herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 180 g masła
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych
Nadzienie:
  • 600 g śliwek
  • 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio )
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:

Spód:
  1. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.
  2. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.
  3. Wymieszać na jednolita masę.
  4. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C
  6. Wyjąć i ostudzić.
  7. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.
  8. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.
  9. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.
  10. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
  11. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .
Smacznego



 


4 komentarze:

  1. Pyszna, uwielbiam wypieki ze śliwkami :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z tobą, kruche ciasto i śliwki to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz