3 sierpnia 2014

Jagodzianki

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :)


Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut



Składniki:
  • 650 g mąki pszennej + 200 g do podsypania
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 400 ml mleka
  • 130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek )
  • 500 g jagód
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej )
Lukier:
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki letniej wody

Sposób przygotowania:
  1. Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem.
  2. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże i wlewamy do nich szklankę mleka, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia .
  3. Do pozostałego mleka dodajemy serek i rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku.
  4. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy.
  5. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej.
  6. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut )
  7. Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy.
  8. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  9. Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  10. Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić .
  11. Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko  , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką.
  12. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru.
  13. Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem.
Smacznego














 

7 komentarzy:

  1. Takie bułeczki muszą smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie przyznam , że są wspaniałe :)

      Usuń
  2. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz