15 sierpnia 2014

Jagodowy sernik na zimno

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :)






Składniki:
Spód:
  • 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste)
  • 90 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Masa jagodowa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 350 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru )
  •  cukier waniliowy  16 g
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl. gorącej wody

Glazura jagodowa:
  • 300 g jagód
  • galaretka o smaku owoców leśnych
  • 150 ml  gorącej wody
Sposób przygotowania:
Spód:
  1. Ciasteczka rozgnieść na dość małą miazgę.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. Wlać masło do zmiażdżonych ciastek i wszystko razem połączyć ze sobą.
  4. Tak przygotowaną masę ciasteczkową, rozkładamy w tortownicy o średnicy 23 cm tak aby pokryła cały spód foremki.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C na ok. 10 minut.
  6. Spód studzimy.
Masa jagodowa serowa:
  1. 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus .
  2. Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści.
  3. Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , mus jagodowy .
  4. Gdy żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z serem do wcześniej połączonych składników.
  5. Wylewamy na ostudzony spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.
Glazura jagodowa:
  1. Pozostałe 300 g jagód miksujemy na mus.
  2. Wlewamy do garnka , dolewamy gorącej wody i czekamy aż się zagotuje.
  3. Odstawiamy z ognia i wsypujemy do całości galaretką i dokładnie mieszamy.
  4. Tak powstałą glazurę , wylewamy na stężały sernik jagodowy.
Smacznego




 

4 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda to ciacho :-) mniam :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, te kolory są obłędne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz