17 sierpnia 2014

Jabłecznik z kolorowym biszkoptem

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio )

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)
  • 1 łyżka kolendry mielonej
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
  1. Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę.
  2. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.
  3. Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .
  4. Na spód blaszki rozwałkować  schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).
Biszkopt :
  1. Ubić pianę na sztywno.
  2. Dodać cukier puder i dalej ubijać.
  3. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.
  4. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao.
Masa jabłkowa:
  1. Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .
  2. Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.
  3. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych.
Jabłecznik:
  1. Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.
  2.  Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie.
  3. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut  i pieczemy w temp. 180 C .
Smacznego








6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Wpraszam się na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Marzenko :) zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, zdecydowanie kusząca wersja szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w przepisie na ciasto kruche jest śmietana, a w sposobie wykonania: margaryna, o co chodzi? kiedy użyć śmietany? ma być margaryna czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  5. a pierwsza mąka w biszkopcie to jaka ma być? te 60 gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam wkradł się błąd , 60 g mąki ziemniaczanej ma być a do składników dodałam margarynę bo tam jej faktycznie zabrakło. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz