13 lipca 2014

Owocowa pianka

 Ciasto z dodatkiem śmietanki , jagód, truskawek i arbuza to niesamowite orzeźwienie . Nadaje się na upalny dzień ale nie tylko.  W przepisie jest podane kilogram arbuza , można spokojnie dodać go mniej , jeśli chcemy pojeść więcej pianki ;)
Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ .

Wymiary blaszki : 25 x 29 cm
Czas pieczenia :  ok. 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
 



Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
  • 1 szklanka jagód
  • 400 g truskawek
  • 1 kg arbuza ( może być mniej )
  • 1/2 l śmietanki 30 %
  •  2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej 
 
Sposób wykonania:

Ciasto:
  1. Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem.
  2. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec ok. 20 minut w temp. 180 C.
  5. Po wystudzeniu nasączyć przygotowaną wcześniej kawą.
  6. Nie należy wyjmować ciasta z foremki.
Pianka:
  1. Arbuza umyć , pokroić w kostkę.
  2. Truskawki umyć i przekroić na pół.
  3. Galaretki przygotować w 450 ml gorącej wody , dobrze wymieszać , aby galaretka dobrze się rozpuściła i wystudzić.
  4. Śmietankę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę.
  5. Dodać pozostałe owoce i wymieszać .
  6. Schować na  10  minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje.
  7. Następnie wylać ją na spód ciemny .
  8. Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta .
Smacznego





5 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda, takie lekkie i owocowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho. Z chęcią wypróbuje ten przepis :-) pozdrawiam Moniczko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię na weekend. Wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz