27 lipca 2014

Dwukolorowy sernik na zimno

Jestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga Domowa cukierenka. Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)


Tortownica : wymiary : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia : 170 C






Składniki:
Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa czekoladowa:
  • 1/2 kg sera w wiaderku  ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę )
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny )
Warstwa bananowa:
  • 1/2 kg sera w wiaderku 
  • 3 banany
  • galaretka cytrynowa
Wierzch:
  • 1 pudełko borówek
  • galaretka cytrynowa albo pomarańczowa

Sposób wykonania :
Biszkopt:
  1. Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli.
  2.  Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić.
Masa czekoladowa:
  1. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej .
  2. Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać.
  3. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera.
  4.  Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt.
Masa bananowa:
  1. 3 banany miksujemy blenderem na mus.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wsytygła.
  3. Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę.
  4. Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki.
  5. Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami.
  6. Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego











 

3 komentarze:

  1. Sernik, czekolada, banany i borówki? Wchodzę w to. I wyjadam od środka. Łyżką od koparki. Będę musiała tylko jedną modyfikację wprowadzić, ponieważ nie mam piekarnika. Zrobię sobie spód z kruchych ciastek :)
    Moniko, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że publikując TAKIE ZDJĘCIA rozjeżdżasz jak walcem drogowym ludzkie nadzieje na rzucenie nałogu cukrowego? To ogromna odpowiedzialność. A mogłabyś przecież prezentować zdjęcia czarno-białe, rozmazane, z karaluchem w tle :D
    Nigdy nie rzucę cukru :-/ Ale za przepis dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kanionek , bardzo dobrze rozumiem o czym piszesz :) mi też jest ciężko zapomnieć o cukrze w cukrze ;) oczywiście , świetny sposób na pominięcie sprawy pieczenia z tym spodem z ciasteczek :) powodzenia życzę i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, absolutna rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz