31 lipca 2014

Amerykańskie pancakes w wersji kakaowej

Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie albo na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami . No po prostu aż brzydko powiem , niebo w gębie :D






Składniki :
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g roztopionego masła
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:
  1.  Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, kakao i cukrem.
  2. Do drugiej miski wlewamy mleko, rozpuszczone masło  i jajka.
  3. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy.
  4. Nakładamy na rozgrzana patelnię po 2-3 łyżki ciasta i smażymy pulchne placuszki.
  5. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę.
  6. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi owocami np. borówkami.
Smacznego







     
                                                                      

4 komentarze:

  1. Ta wersja jest równie smaczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale!

    Pozdrawiam :)

    www.tropikalnyowoc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz