14 czerwca 2014

Torcik " Niebieska laguna "

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną.

Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut


Składniki:
Biszkopt:
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
Ponadto
  • truskawki
  • galaretka niebieska 
  • brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta.
  3. Mąkę dwukrotnie przesiewamy.
  4. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.
  5. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.
  6. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany . 
  7. Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę.
  8. Składniki delikatnie mieszamy.
  9. Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  10. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł.
 
Krem :
  1. Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  2. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch..
  3. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem.
Torcik " Niebieska laguna"
  1. Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry.
  2. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami.
  3. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Smacznego

 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz