7 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone

Nie ma , to jak w piękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :)
Polecam wypróbować :)

Wymiary foremki : średnica 28 cm
Czas pieczenia : ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C

 





Składniki:
  • 120 g masła
  • 30 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 250 g truskawek
  • koszyczek borówek
  • galaretka  agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche :
  1.  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
  2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.
  3. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.
  4. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.
  5. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.
  6. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.
  7.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.
Krem:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .
  2. Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.
Tarta :
  1. Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.
  2. Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.
Smacznego

7 komentarzy:

  1. Chętnie wypiłbym kawę w ogrodzie, do tego kawałek pysznej tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi pysznie i wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł, nie ma jak ciasto z świeżych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czegoś takiego nie miałem okazji jeszcze skosztować, ani zobaczyć. Apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniko ale cudo :-):-):-) a jak musi smakować :-) pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo dobre. Zrobiłam je, tylko spód zrobiłam według swojego przepisu , reszta bez zmian. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robiłam !!!!!! Pychota !!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz