1 czerwca 2014

Tartaletki z lekkim kremem budyniowym

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :)

Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia: 180 C 
Ilość porcji : 8 - 10 






Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 100 g masła
Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli.
  2. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.
  3. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.
  4. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.
  5. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.
Krem:
  1. Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń .
  2. Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.
  3. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem.
  4. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami.
Smacznego

 

5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za komentarz