29 czerwca 2014

Leśny mech

Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".

Tortownica: średnica 25 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 1 godzina





Składniki :

Biszkopt
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • owoc granatu
  • kiwi

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  1. Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .
  2. Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym.
  3. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.
  4. Stopniowo dolewamy olej.
  5. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak.
  6. Cały czas miksować.
  7. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Krem:
  1. Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy.
  2. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką.
  3. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie.
  4. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat).
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.
Smacznego





17 komentarzy:

  1. zawsze chciałam go upiec! wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz widzę, ale fajne ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też niedawno go zobaczyłam i przepadłam ;) musiałam go zrobić :)

      Usuń
  3. Ohh, to ciasto też za mną "chodzi", muszę je w końcu zrobić :D Twoje wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to koniecznie zrób, bo smaku tortu nie da się opisać,trzeba go po prostu upiec samemu ;)

      Usuń
  4. R E W E L A C J A - niesamowite przeżycie estetyczne ...... a w moim przypadku to co wygląda pięknie to i smakuje wybornie.... i te kamyki :-) Pozdrawiam Esteta

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za miły komentarz :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. z czystym sumieniem mogę napisać , że bardzo dobre :) jeśli boisz się o smak szpinaku w biszkopcie to nic a nic go nie czuć. Ciasto jest wilgotne , nie trzeba go niczym nasączać, bita śmietana fajnie się łączy z biszkoptem i z kiwi a granat jest taką wisienką na torcie :)

      Usuń
  7. Ciasto jest pyszne ! Ja do ubitej śmietany dodałam żelatynę;mniam...........

    OdpowiedzUsuń
  8. ŚLINKA MI LECI NA SAM WIDOK .ALE MAM ZAMIAR GO UPIEC .

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jadłam takie ciasto jest pyszne,,,

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak ciasta w wyższych strefach stanów średnich ale wygląd -rewelacja,nieważne ile słodkości postawisz na stole "leśny mech" ściąga wzrok wszystkich gości

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobił furorę a wyglądem przebił nawet tort na chrzciny. Niestety znikną mi z oczu i dziś upieklam go jeszcze raz by móc delektować się wyglądem i smakiem .

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto jest przepyszne. nic a nic nie czuć szpinaku więc bez obaw. polecam z czystym sumieniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie: mąka krupczatka to nie mąka ziemniaczana tak? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie ze nie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz