28 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. 


Wymiary blaszki: 24 x 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 minut






Składniki:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 120 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 250 g truskawek
 
 Dodatkowo:
  • galarteka wiśniowa
  • 20 g pistacji
Sposób wykonania:

Ciasto :
  1.  Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą.
  3. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.
  5. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części.
Krem:
  1. Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem.
  2. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
 Czekoladowe ciasto z truskawkami:
  1. Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu.
  2. Krem przykrywamy drugim blatem
  3. Wierzch smarujemy resztą kremu.
  4. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście.
  5. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki .
  6. Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
  7. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  8. Posypujemy posiekanymi pistacjami .
  9. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego
 
 

 
 

5 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię ! :) Wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale ciebie rozumie,tez nie mogą mi sie przejesc:) ciasto rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności ale bym zjadła takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakao i truskawki to idealne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz