19 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.


Wymiary foremki: 25 x 36 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 45 minut




Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego 16 g
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g masła
  • 42 g drożdży
  • 125 ml letniego mleka
Nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 125 g żurawiny
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski.
  2. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym)
  3. Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski.
  4. Odstawić pod przykryciem na ok. 60 minut.
  5. Po wyznaczonym czasie znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką.
  6. Ułożyć na blaszce wyłożonej   papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
  1. Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.
  2.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe.
  3. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie.
Kruszonka migdałowa
  1. Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki.
  2. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Smacznego





 
 

2 komentarze:

  1. Moje ulubione składniki :-) pysznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione składniki :-) pysznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz