26 maja 2014

Serniczek na biszkopcie owsianym

Delikatny sernik na upalne dni , tym razem na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym,  że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą .


Wymiary blaszki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:

Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
  • 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g )
  • 1 szkl. śmietanki kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej )
  • 10 truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
  2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
  3. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
Masa śmietankowa:
  1. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
  2. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 
  4. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach.
  5. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany.
Torcik :
  1. Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka.
  2. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin.

Smacznego

 


2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda apetycznie. Takiego sernika jeszcze nie miałem okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz