9 kwietnia 2014

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)

 źródło : "Oliwia"

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • pęczek natki
  • duży brokuł
  • 200 g śmietany 18%
  • jajko
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka należy ugotować.
  2. Drobno pokroić.
  3. Natkę posiekać i przełożyć do miski.
  4. Dodać śmietanę i posiekany czosnek.
  5. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.
  6. Podzielić brokuł na małe różyczki.
  7. Płaty ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem .
  8. Następnie należy rozłożyć farsz kurczakowo - śmietanowy na cieście zostawiając 2 cm przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu.
  9. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  10. Nożem podzielić na bułeczki.
  11. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią.
  12. Najlepsze są ciepłe.
Smacznego 



4 komentarze:

  1. Ciasto francuskie to świetny dodatek, na pewno było pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super się prezentują! bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz