16 kwietnia 2014

Babka migdałowo-czekoladowa

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta .

Czas pieczenia : 50- 60 minut
Temp. pieczenia : 170 C









Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie )
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



 Dodatkowo (Polewa czekoladowa)
  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
  1. Śmietankę ubić na pół sztywno  i wymieszać z pianą z białek.
  2. Następnie dodać pokruszoną  czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  3. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką.
  4. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C .
  5. Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową .
Smacznego.

 
 

1 komentarz:

  1. Pyszna baba !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz