15 marca 2014

Tarta cytrynowa

Do tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :)


Średnica blaszki : 26 cm
Temp. pieczenia: 175 C
Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut






Składniki:
Ciasto kruche
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szkl. mąki
Masa cytrynowa:
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/3 szkl. soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 całe jajka
  • śmietana kremówka 30%
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie)
  2. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy.
  3. Na końcu dodajemy mąkę.
  4. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  5. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  6. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli )
  7. Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut.
Masa cytrynowa:
  1. Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier.
  2. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka.
Tarta cytrynowa:
  1.  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową.
  2. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C .
  3. Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie.
  4. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną.
Smacznego



2 komentarze:

  1. pysznie wygląda lubię tarty cytrynowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominujemy Cię i wyróżniamy w blogowej zabawie :)
    więcej informacji znajdziesz u nas na blogu http://kulinarnylans.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html#more Zapraszamy do zabawy :>

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz