29 marca 2014

Sękacz domowy

No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc

Wymiary tortownicy : średnica 19 cm
Czas pieczenia : 5-10 minut
Temp. pieczenia : 195 C





Składniki:
  • 250 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ).
  2. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
  3. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę .
  4. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .
  6. Tortownicę wysmarować masłem.
  7. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
  8. Wyjąć  tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.
  9. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  10. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego





5 komentarzy:

  1. Planuje upiec sękacz w domu, ale trochę mnie odstrasza to pieczenie etapami. Może na Wielkanoc się przełamię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście jest to dość monotonna praca , ale jaka radość po upieczeniu :)

      Usuń
  2. nigdy nie robiłam sękacza, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) Kusi mnie od dawna, ale jakoś nie miała okazji się za nie zabrać...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sękacza, ale nigdy sama nie piekłam, jestem ciekawa jak smakuje taki domowy:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz