22 marca 2014

Ciasto bakaliowe z masą budyniową

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia 180 C


 źródło : " Ciasta"

Składniki:
Biszkopt:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bakaliowe:
  • 200 g fig
  • 200 g rodzynków
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru.
  3. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut.
Ciasto bakaliowe:
  1. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając.
  2. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  5. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.
 
Masa budyniowa:
  1. Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką .
  2. Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem.
  3. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń.
  4. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem.
Ciasto bakaliowe z masą budyniową:
  1. Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.
  2. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta.
  3. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym.
  4. Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu.
  5. Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi.
Smacznego



 




7 komentarzy:

  1. Smakowite ciacho. :) A i weź tu się odchudzaj ;) ech :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe smakołyki, ciasto wygląda pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdopodobnie bedzie u mnie na stole swiatecznym.Wyglada na apetyczne i dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne, ale jak się oprzeć takim słodkościom:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to ciasto i na prawdę jest wyśmienite, tylko ja nałożyłam jeszcze na krem dżem porzeczkowy i poszłam na skróty z kremem, bo ubilam taki gotowy w 3min. krem waniliowy :) Wszystko smakuje rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz