15 lutego 2014

Zupa śródziemnomorska

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam.





Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki )
  • 30 -40 g makaronu
  • oliwa
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • wywar rosołowy 1,5 - 2 litry


Sposób przygotowania :
  1. Pomidory,ziemniaki i bakłażana kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy.
  3. Dodajemy tymianek i ziemniaki.
  4. Całość dusimy ok. 5 minut.
  5. Zalewamy wywarem rosołowym.
  6. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną.
  7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy.
  8. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę.
  9. Całość jeszcze chwilkę gotujemy.
Smacznego





2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz