6 lutego 2014

Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami

Wyśmienita propozycja na obiad i podanie zwykłych schabowych troszkę inaczej tzn.nadziany kotlecik pomidorami i serem obtoczony płatkami migdałowymi. 






Składniki dla 4 osób:
  • 6 kotletów schabowych
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
  1. Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem.
  3.  W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń.
  4. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera.
  6. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika..
  7. Otwory spiąć wykałaczkami.
  8. Jajka roztrzepać widelcem .
  9. Kotlety opruszyć mąką.
  10. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych.
  11. Na patelni rozgrzać olej.
  12. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony.
  13. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami.
Smacznego




4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prze-apetycznie! Uwielbiam pomidory suszone, więc muszę Twój przepis przetestować :-)

    Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie? Wszystko o tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz