14 lutego 2014

Muffiny czekoladowe z białą czekoladą

Mega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy.

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut

 źródło : "Moje smaki życia "



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g masła 
  • 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić )
  3. Składniki mokre :  kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem.
  4. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata.
  5. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta.
  6. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C.
Smacznego





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz