7 lutego 2014

Mini pączusie

Karnawał wciąż trwa a więc nie żałujmy sobie różnych karnawałowych pyszności. Ja miałam ochotę na mini pączki. Nie używałam żadnego nadzienia, tylko posypałam cukrem pudrem i delektowaliśmy się pysznymi , delikatnymi pączusiami. które były równie pyszne na drugi dzień , bo już na trzeci ich zabrakło ;)







Składniki:
  • 3,5 czubatej szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 
Sposób przyrządzania mini pączków :
  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie.
  2. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól.
  3. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego )
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
  5. Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami  do  gorącego oleju, smażymy na złoty kolor.
  6. Po wyjęciu z oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu.
  7. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego



 
Karnawałowe smażenie

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie małe pączusie. Dzisiaj też smażyłam takie maleństwa :) Twoje są piękne, takie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz