13 lutego 2014

Migdałowe księżyce

Niesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować.

Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : ok. 25 minut

źródło : " Gotuj krok po kroku "




Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 180 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru do dekoracji
 
Sposób wykonania:
  1. 200 g mąki przesiać .
  2. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru.
  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło.
  5. Produkty zagniatamy na jednolita masę.
  6. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki.
  7. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca.
  8. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C.
  10. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
  11. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
  12. Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku.

Smacznego 



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz