2 lutego 2014

Babka piaskowa

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;)

Foremka na babkę z tuleją
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C





Składniki:
  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
  • cukier puder do lukru
  • bułka tarta do foremki
 



Sposób przygotowania:
  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.
  4. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  5. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem.
  7. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją.
  8. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut.
  9. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy )
Smacznego 


4 komentarze:

  1. Zapraszam do konkursu Walentynkowego na moim blogu
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko na Wielkanoc, ja lubię piec i jeść babki przez cały rok. To jedne z moich ulubionych ciast. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz