28 stycznia 2014

Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) 

źródło : klik

Tortownica : średnica 27 cm
Czas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )
Temp. pieczenia : 165 C





Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 10 jajek
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g cukru pudru
  • cytryna
  • 3 łyżki bułki tartej
  1. Ubić białka na sztywno. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie.
  4. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą.
  5. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  6. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut.


Krem czekoladowy
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • kieliszek wódki
  1. Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka.
  2. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel.
  3. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną.
  4. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając.
  5. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut.
  6. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem.
  7. Dodajemy kakao i alkohol.
  8. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem.
  
Tort orzechowo - czekoladowy
  1. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.
  2.  Spód posmaruj kremem czekoladowym.
  3. Przykryj drugim blatem.
  4. Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :)
 
Smacznego


 
 


4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz