5 stycznia 2014

Semifreddo - lodowy deser /bez jajek/

Włoski deser Semifreddo. Czego to Włosi nie wymyślą. Bardzo ciekawa byłam smaku i postanowiłam zrobić. W smaku przypomina troszkę sorbet, może ze względu dodanych do deseru owoców. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do spróbowania, jeśli jeszcze takiego nie jedliście. W zimę "lody"? a dlaczego nie? podobno lody w zimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem.

/żródło : "Smaki życia"




Składniki:
  • ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

  1. Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. 
  2. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy.
  3. Brzoskwinie miksujemy z połową syropu.
  4. Połowę śmietanki ubijamy , łączymy z musem wiśniowym, przekładamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażarki.
  5. Czekamy aż masa się troszkę zamrozi i szykujemy warstwę brzoskwiniową.
  6. Pół brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu brzoskwiniowego.
  7. Jeśli chcemy mieć warstwę białą śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek.
  8. Następnie łączymy ubitą śmietankę z musem brzoskwiniowym.
  9. Taką śmietankę połączoną z musem brzoskwiniowym wylewamy na warstwę wiśniową i część białej z pokrojoną brzoskwinią na mniejsze kawałki.
  10. Na wierzch wylewamy sam mus brzoskwiniowy , który zostawiliśmy na samym początku.
  11.  Zamrażamy 5-6 godzin. Deser podajemy pokrojony w plastry.


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Podobno najzdrowiej jest jeść lody właśnie zimą. :) Fajny deserek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego bez żadnych skrupułów je jadłam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz