20 stycznia 2014

Schabowe ruloniki z papryką i bazylią

Niebagatelna propozycja na obiad nie tylko w tygodniu. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Oczywiście kto lubi bardziej ostre,  odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :)

Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym
                                                                                : roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowo - serowym




Do wykonania dania potrzebne będą:

Składniki :
  • 6 kotletów schabowych
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 20 dag sera typu parmezan
  • 1 strąk papryczki chilli 
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowy pieprz
 
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą.
  2. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój na mniejsze kosteczki.
  3. Papryczkę chilli umyj , pokroić drobno i jeśli chcesz mieć danie ogniste to pokrój papryczkę z nasionkami a jeśli mniej ostre to pozbądź się nasionek.
  4. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej olej i na początek włóż pokrojoną papryczkę chilli. Posyp nasionami kminku i smaż przez kilka minut.
  7. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu.
  8. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem.
  10. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką.
  11. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C.
Smacznego





5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super bloga, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz