10 stycznia 2014

Puszyste maślane bułeczki z lukrem


Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :)

Temp. pieczenia  195 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut

/źródło : czasopismo dla kobiet/








Składniki:
  • 30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant )
  • 300 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 90 g masła
  • szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki )
  • 1/4 szklanki cukru
  • jajko
 
Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • łyżka wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
 
Sposób wykonania:
  1. Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło.
  2. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
  3. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły.
  4. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki.
  5. Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut. 
Rada:
Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg torebki foliowej , wkładamy do niej lukier i wyciskamy :)

Smacznego

  

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie <3 Pychotka ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite te bułeczki :) Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. aż chciałoby się sięgnąć po jedną bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz