31 stycznia 2014

Drobiowe kieszonki z bazylią

Sposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie.







Składniki : dla 4 osób
  • pierś podwójna z kurczaka 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części.
  2. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony.
  3. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części.
  4. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli.
  5. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły.
  6. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią.
  7. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  8. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami.
Smacznego

3 komentarze:

  1. Pyszne i mocno ziołowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Bardzo lubię bazylię, a z drobiem świetnie się łączy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz