9 stycznia 2014

Ciemny chlebek z daktylami i orzechami


Pierwszy ale taki nie do końca wypiek chlebowy. Nie ma dodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :)








Składniki:
  • szklanka suszonych daktyli
  • szklanka brązowego cukru ( 1/2 szkl. cukru )
  • 60 g masła
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • jajko
  • sól


  1. Keksówkę wysmarować tłuszczem.
  2. W garnku chwilkę gotujemy na małym ogniu,  daktyle , cukier, masło i szklankę wody do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy ostudzony syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Mieszamy.
  4. Przekładamy do keksówki. Według przepisu chlebek w foremce nakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysechł. Ja tak zrobiłam , ale za długo mi się piekło. Po 50 minutach takiego " przykrytego pieczenia" zdjęłam folię i piekłam bez niej następne ok. 40 minut w temp. 180 C
  
SMACZNEGO 


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz