8 stycznia 2014

Chili con carne


Jedno z ulubionych dań mojej rodzinki jest Chili con carne. Bardzo pożywne i sycące danie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre , dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :)





Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 2/3 szkl. bulionu
  • sól i pieprz


Sposób wykonania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno czosnek i szklimy na łyżce oliwy.
  2.  Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki.
  3. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki.
  4. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania.
  5. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut.
SMACZNEGO :)




3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam a wiele dobrego słyszałam o tej potrawie. :) Pożywne danie zimowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować , bo naprawdę smaczne danie .

      Usuń
  2. Zgadzam się całkowicie...Chili con Carne to pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz