30 listopada 2013

Keks mocno bakaliowy

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis  już niebawem :)


Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz. 
Temp. pieczenia 180 C









Składniki:
  • 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja)
  • 2 szkl. mąki 
  • 25 dag masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • białko
  • szkl.cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka.
  3. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
  5. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.
Smacznego 

24 listopada 2013

Ciasto " Słodkie usta "

Przepyszne ciasto, którego nazwa pochodzi od tego , że biszkopty przełożone powidłami śliwkowymi, przekrojone wyglądają właśnie jak usta :) Ciasto nadaję się do przeróżnego rodzaju przyjęć domowych , bo prezentuje się i smakuje obłędnie.

 Wymiary foremki : 24 x 29 cm
 Czas pieczenia : 30 - 35 minut
 Temp. pieczenia  180 C




Składniki:

Ciasto:
  • ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g )
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • kostka margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • pół litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki
  • kostka masła
Polewa
  • gorzka czekolada
  • 6 łyżek mleka
Sposób przygotowania

Ciasto
  1. Margarynę, cukier, kakao i 5 łyżek wody gotuj 5 minut, ostudź.
  2. Dodaj 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem.
  4. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem. 
  5. Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź.
Krem

     1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.
     2. Mleko nastaw do gotowania.
     3. Trochę wrzącego mleka wlewamy do miseczki z masą żółtkowo - budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka.
     4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.
     5. Odstaw do ostygnięcia.
     6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
     7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.

Polewa:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy.
  3. Wylewamy na ciasto.
  4. Posypujemy kolorowa posypką
Smacznego

 

17 listopada 2013

Rogaliki z ziemniaków

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę.





Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia : 180 st.
Ilość rogalików: ok.30 szt.


Składniki:
  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 450 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
  2. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką)
  3. Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.
  5. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia.
  6. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki.
Smacznego 

14 listopada 2013

Sernik na ciemnym spodzie

Serniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.

Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 1 godziny






Składniki:
Ciasto
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g margaryny
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • zapach rumowy
Masa serowa
  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Sposób przygotowania 

Ciasto:
  1. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.
  3. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
  1. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem.
  3. Dodaj twaróg , wymieszaj.
  4. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.

 

11 listopada 2013

Ciasto a'la Kopiec kreta

Wcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak  prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)

Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Czas pieczenia: ok. 20-25  minut
Temp. pieczenia: 180 st.



Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. mąki tortowej
  • 2  łyżki kakao

Masa bananowo-śmietankowa:
  • 3/4 l śmietany 30 %
  • cukier puder
  • 2 jogurty bananowe po 350 g
  • 6 łyżeczek żelatyny spoż.
  • 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo:
5-7 bananów

Rada:
Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka.
  2. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C.
  3. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch.
Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.

Masa bananowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
  2. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku.
  3. Dodajemy przestudzoną żelatynę .
  4. Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę.
  5. Wylewamy na poukładane banany.
  6. Górną część ciasta kruszymy na wierzch.
Smacznego



Smacznego :)

8 listopada 2013

Murzynek z gruszkami

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami.





Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2  szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich gruszek
  • 1/2 tabliczki czekolady
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło, cukier i cukier waniliowy oraz kakao, rozpuść w rondelku. Wlej olej i 1/3 szkl. wody. Wymieszaj i ostudż.
  2. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.
  3. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu.
  4. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut.
  5. Po ostudzeniu posyp wiórkami startej czekolady.

Smacznego 

Spaghetti z dorszem

Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)

Źródło : czasopismo dla kobiet





Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag filetów z dorsza
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 15 dag makaronu spaghetti
  • 1 duży brokuł
  • 3 średnie pomidory
  • 15 dag żółtego sera
  •  30 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
  1. Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
  3. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy.
  4. Pomidory kroimy na cząstki.
  5. Ser ścieramy na tarce.
  6. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem.
  7. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut.
  9. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem.
 
Smacznego :)

2 listopada 2013

Snikers

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ciasto miodowe z orzechami przekłądane masą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku.




Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu

Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy)
- cukier waniliowy
- 150 g margaryny

Krem:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
-  3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru (ew. brązowy )
- cukier waniliowy
- 200 g masła

Sposób przygotowania:
  1. Orzechy należy pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki z masy orzechowej zagotować , aby się ładnie połączyły. Pozostawić do wystygnięcia.
  3. Składniki na ciasto zagnieść a następnie podzielić na 3 części. 2 części ciasta rozwałkować  na blaszkę o wymiarach 29 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C.
  4. Na 3 placek rozłożyć masę orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć).
Krem należy przygotować w następujący sposób:
  • Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . 
  • Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową.
  • Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie.

 
 Smacznego.