26 października 2013

Śmietankowa szarlotka

Nie wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :)






Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy)
  • cukier puder
 
Sposób przygotowania:
  1. 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
  2. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C
  3. Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta.
  4. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.

Smacznego :) 
 

23 października 2013

Pyszna sałatka z kuskusem


Do zrobienia tej sałatki przymierzałam się już jakiś czas. Wreszcie nastał ten czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :)
Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :)




Składniki:
  • 1 czubata szkl. kaszki kuskus
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 średnie cebule
  • 2/3 szkl. oliwy z winogron
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól , świeżo mielony pieprz 


Sposób przygotowania:

Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby kaszka spęczniała.Powinna być lekko al dente - lekko twardawa.Natkę i bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Papryke rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę.
Spęczniałą kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem ( można również dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę )
Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) , aby wszystki składniki dobrze się połączyły.

Smacznego :)
 

19 października 2013

Tort chałwowy

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)

Tortownica : średnica 26 cm







Składniki:
Jasny biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ( 8g)
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chałwowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 200 g masła
  •  250 g chałwy
  • 3 żółtka
  • 1op. cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • 100 g sezamu
  • gorzka czekolada 
  • orzechy włoskie
Sposób przygotowania

Jasny biszkopt:
  1. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem .
  2. Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.
  3. Piec w temp. 180 C przez 25 minut.
Ciemny biszkopt:
  1. Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao.

Masa chałwowa:
  1. 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką.
  2. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować.
  3. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
  4. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
Tort chałwowy:
  1. Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy.
  2. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego.
  3. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi.
Porada:
Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina .
Smacznego .


  




13 października 2013

Kremowy torcik z gruszkami

 Poezja smaku , ser z gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność sera i dodatek śmietanki  sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w buzi niczym kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :)

Tortownica wymiary średnica 22 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Czas pieczenia ok. 20 minut 

 



Składniki:
  • 2/3 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 łyżka grubo posiekanych migdałów
  • 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 250 g śmietany 30 %
  • 180 g tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia)
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5  łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 
  • 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki)
  • szczypta soli
  • do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej
 
Krok po kroku - wykonanie
  1. Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane.
  2. 2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów  mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru.
  3. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut.
  4. Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej masy, mieszamy.
  5. Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej . 5 łyżek cukru łączymy z 1 łyżką wody, gotujemy ok. 30 sekund i wlewamy do żółtek. Podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając.Masę odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Żelatynę dodajemy do 3 łyżek wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie nad gotującą się wodą mieszamy żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Po czym łączymy ją z serem i masą z żółtek.
  7. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników.
  8. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy.
  9. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał.  
  10. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej.
Smacznego 

10 października 2013

Ciasto ucierane na maślance

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)

Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm  
Temp. pieczenia 175 st.




Składniki:
  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 350 ml maślanki
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
 
Do obłożenia:
  • 50 dag śliwek 
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy.
  2. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 175 st.
  3. Należy piec 1 godzinę i 15 minut..
  4. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
 

6 października 2013

Ciasto "Cappuccino"

Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).

Blacha wymiary : 29 x 24 cm
Czas pieczenia: ok. 40 minut.




Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody
  • rum
Masa cappuccino:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 2/3 szkl. cukru
  • 350 g masła
  • 2,5 łyżki cappuccino orzechowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.
Masa cappuccino:
  1. Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.
Polewa:
  1. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.