31 sierpnia 2013

Pyszne muffinki jagodowe

Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego to zróbcie te muffinki, naprawdę są dobre. Jeśli nie macie jagód to możecie użyc borówki albo aronię.


Składniki na ok. 12 muffinek
  • 30 dag jagód
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • serek waniliowy 
  1. Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej.
  2. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. 
  3. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki.
  4. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut.
  5. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki.

Rada:
Można  takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego.
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksuejmy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki.
Pamiętac należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem sie nie zważył.


30 sierpnia 2013

Kruche ciasto ze śliwką

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.


Tortownica : wymiary średnica 26 cm

Czas pieczenia : ok. 1 godz





Składniki:
  • 1 kostka schłodzonego masła
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 op. cukru waniliowego z wanilią
  • szczypta zmielonych gożdżików
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka)
  • 1 żółtko
  • tłuszcz i bułka tarta do blaszki
  • 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek )

Sposób przygotowania:
  1. Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto.
  2. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz.
  3. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy.
  4. Reszte ciasta rozwałkowac i pokroic w paski. Na spód ułożyc śliwki przekrojone na pół , przykryc paskami ciasta , aby powstała kratka.
  5. Wierzch posmarowac rozmąconym żółtkiem.
  6. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.

Rada:

Spód ciasta można zapiec przed położeniem

śliwek , gdyż śliwki puszczają sok i może powstac zakalec.

23 sierpnia 2013

Zupa warzywna na indyku

Wspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :)




Składniki : 6 porcji
  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 łyzki masła
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liśc laurowy
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 szkl. mleka
  • 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła
  • sól , pieprz

  1. Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczypte soli, doprowadż do wrzenia. Oczyśc marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuc do garnka z mięsem. Por starannie oczyśc, pokrój w krążki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp krążki pora i szczyptę soli.Przesmaż , przełóż do garnka z wywarem. Dodaj ziele i liś laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  3. Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą.
  4. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką .
Smacznego .


15 sierpnia 2013

Miodownik piernikowy z kremem grysikowym

W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez pare ładnych lat , znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy mannej. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej zrobic 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut 
Temp. pieczenia : 180 C





Składniki:





  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę gozdzików mielonych )

Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie
Sposób przygotowania
  1. Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając.
  2. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki.
  3. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części.
  4. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
  5. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
  6. Odstawic do wystygnięcia.
Krem:
  1. Zagotowac mleko , wsypac kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
  2. Pozostawic krem do ostygnięcia.
  3. Utrzeć masło z miękkim cukrem .
  4. Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
  5. Placki ciasta przełożyc kremem.

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.

Dodatkowo:

  1. Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
  2. Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.


Smacznego :) 

10 sierpnia 2013

Ciasto z budyniem i jagodami

Póki można kupic jeszcze jagody , chociaz musze przyznac , że coraz mniej ich na targu :( to proponuję upiec pyszna tartę , gdzie krem jest na bazie budyniu i cała tarta zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet.





Foremka o średnicy : 28 cm
Czas pieczenia w sumie : ok. 40 minut



 

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 60 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajko + ( opcjonalnie 2 żółtka )
  • 300 ml mleka
  • 100 g miałkiego cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 dag jagód ( mogą też byc maliny , borówki )
  • 1 op. galaretki jasnej np. brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiac na stolnicę. Wbic 1 jajko i dodac 150 g pokrojonego na kawałki masła.Wyrobic gładkie ciasto i wstawic je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowac na okrągły płat o średnicy ok. 31 cm. Ciasto przełożyc do formy o średnicy 28 cm , docisnąc do brzegu a dno ponakłuwac widelcem.
  2. Na cieście w foremce wyścielic folię aluminiową i wysypac na nią fasolę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 20 minut. Następnie usunąc folię oraz fasolę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut . Ciasto ostudzic w formie.
  3. Z 300 ml mleka , cukru oraz 1 opakowania budyniu ugotowac gęsta masę. (W przepisie należy połączyc masę z 2 żółtkami , ale ja ten składnik ominęłam.)
  4. Krem należy zmiksowac ze 100 g pokrojonego na kawałki masła.Składniki utrzec na gładką masę . Tak przygoptowany krem rozsmarowac na upieczonym i ostudzonym spodzie.5.
    Wierzch ciasta opruszyc wiórkami kokosowymi. Jagody umyc i wyłożyc na krem. Galaretkę przygotowac według opisu na opakowaniu i tężejącą wylac na wierzch tarty.
  5. Ciasto wstawic na ok. 4 godz. do lodówki do całkowitego stężenia.