27 lipca 2013

Czekoladowiec z wiśniami i galaretką

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz.


Spód:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody

Wierzch:
  • 30 dag wiśni bez pestek
  • 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody)
  1. Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły.
  2. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią i połączą.
  3. Żółtka utrzec z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlac wystudzone masło z czekoladą, potem dodac przesianą makę wymieszaną z sodą oraz kakao.
  4. Na koniec wmieszac w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru.
  5. Gładkie ciasto przełozyc do tortownicy o średnicy 26 cm.
  6. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C

  1. Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców.
  2. Zalac gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawic do lodówki.







22 lipca 2013

Torcik marchewkowy

Weekend nie może się obyć bez żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;).



Składniki:
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych
  • 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach
Krem:
  • 300 g serka śmietankowego Almette 
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru

Przygotowanie ciasta
  1. Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy.
  2. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem.
  3. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką.
  4. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka.
Krem:
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając.
Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem.


19 lipca 2013

Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym


Pyszna propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto.


Składniki: dla 4 osób
  • 4 cukinie
  • cebula
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 30 dag ryżu
  • 300 ml bulionu
  • 2 pomidory
  • 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki
  •  ok 2 szkl. mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób wykonania:
  1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuz na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
  2. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duż ok. 15 minut. , dopraw.
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukini. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
  4. Na patelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem.
  5. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C.
Pychota. Smacznego :)


16 lipca 2013

Murzynek z masą jogurtową

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :).

Blaszka wymiary : 26 x 36

Temp. pieczenia 180 C

Czas pieczenia ok. 40 minut




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
  • 200 g margaryny
  • 2 jogurty greckie ( po 400 g )
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki )

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kako
  • 2 łyżki cukru
Ponadto:

  • tłuszcz do blaszki
  • papier do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta



Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa.
  2. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując.
  3. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  4. Białka ubic , dodawac do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
  5. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem .
  6. Ciasto wyłożyc do foremki.
  7. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.

Masa jogurtowa:
  1. Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody.
  2. Margarynę utrzec z cukrem.
  3. Dodawac  małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę.
Polewa:

Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.

Murzynek z masa jogurtową.
  1. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż.
  2. Płaty ciasta przełożyc masą.
  3. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego życzę :)

11 lipca 2013

Jogurtowy deserek z musem truskawkowym

Dzisiaj chłodniejszy dzień , ale na ten deser jest zawsze pora :) wspaniałe orzeźwienie i radośc z jedzenia zagwarantowana :) . Deserek prosty w wykonaniu , ale naprawdę pyszny na zakończenie sezonu truskawkowego.





Składniki :
  • pół kg truskawek
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek do truskawek

Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy truskawki blenderem
  2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
  3. Intensywnie mieszamy az się rozpuści. Stopniowo dodajemy jogurt ciągle mieszając .
  4. Zalewamy wcześniej przygotowane salaterki do połowy jogurtem.
  5. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. aby jogurt stężał.
  6. Następnie zalewamy musem truskawkowym.
  7. Ozdabiamy miętą .

7 lipca 2013

Królewiec


Następne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie  ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam.


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kruche:
  • 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej)
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego )
  • 1 łyzka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
  • 3 łyzki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki wody albo mleka

Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko.
  2. Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszysty krem.
  3. Mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy porcje mąki.
  4. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem do pieczenia..
  5. Pieczemy w temp. 180 C ok. 30 minut.
Ciasto kruche:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części.
  3. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki. 
  4. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor)
  5. Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób.
Masa budyniowa:
  1. Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem.
  2. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń.
  3. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy.
Polewa czekoladowa:
  1. Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając.
  2. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się pięknie jednolita.
Królewiec:
  1. Połowę gorącej masy budyniowej wylewamy na jeden płat kruchego ciasta.
  2. Przykrywamy biszkoptem.
  3. Resztę masy rozprowadzamy na biszkopcie.
  4. Przykrywamy drugim płatem kruchego ciasta.
  5. Polewamy polewą.
  6. Możemy posypac wiórkami kokosowymi na wierzchu.
Smacznego :)









3 lipca 2013

Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów

Kolejną pyszną i szybką propozycją na obiad mogą byc kopczyki , gdzie główną bazą jest ryż z dodatkiem warzyw.

żródło: "Tina"



Składniki na 4 porcje:
  • 2 szkl. ryżu
  • 30 dag brokułów
  • 1 papryka żółta i czerwona
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 niewielkie dymki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 małe pomidorki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sół, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Ryż opłucz, osącz. Brokuły oczyśc, podziel na małe różyczki. Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc.
  2. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut.
  3. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec i wybij na talerze. 
Smacznego życzę :)