29 czerwca 2013

Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :)
/źródło : "Przyjaciółka"/


Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • suszone pomidory w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • sól i pieprz
 
Sposób wykonania:
  1. Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
  2. Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku.
  4. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt.
  5. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.
  6. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu. :)


27 czerwca 2013

Bułeczki z budyniem


Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy ,ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :)


żródlo : "Przyjaciółka"





Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek


  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka 
  • 150 ml mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu)

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstośc śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło.
  3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.
Smacznego :)

23 czerwca 2013

Torcik serowy


Na zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;)

Tortownica : średnica  21 cm




Składniki:
  • 2 op. biszkoptów (po 180 g )
  • 3 waniliowe serki ( po 250 g )
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • kilka truskawek
  • galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

  1.  Przygotowac galaretkę według przepisu na opakowaniu
  2. Żelatynę rozpuścic w 6 łyżkach wrzątku.   Dodac łyżkę serka homogenizowanego , zamieszac a następnie połączyc z resztą serków.
  3. W tortownicy ułożyc warstwę biszkoptów.
  4. Wyłożyc na nie częśc masy serowej. Ułożyc na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową.
  5. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta.
  6. Na sam koniec zalac tężęjącą galaretką.
  7. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;)

Smacznego

22 czerwca 2013

Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Chyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko sie zachwycac ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrozonek kawki albo herbatki :)

Blacha : 29 x 24 cm





Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • truskawki
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
  1. 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem.
  2. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście.  Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut.
  3. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru.
  4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką.
  5. Pieczemy dalej ok. 50 minut.
Smacznego :)

19 czerwca 2013

Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wspaniała propozycja na obiad, pyszne mięsko , soczyste z dodatkiem suszonych pomidorów i mozzarellą , udobrucha wszystkie głodne duszyczki :)



Składniki: dla 4 osób
  • 1 podwójna pierś z kurczaka ( 500 g)
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 mozzarella
  • pieprz
  • sól
  • olej z zalewy do suszonych pomodorów
  • bazylia świeża albo suszona
  • 4 torebki ryżu
  1. Piersi kurczaka płuczemy pod zimną wodą i suszymy.
  2. Ostrym nożem robimy poziome nacięcie w najgrubszej części piersi , w ten sposób powstanie kieszeń.
  3. Sypiemy pierś w środki i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
  4. Suszone pomidory kroimy na centymetrowe kawałki, mozzarellę w centrymetrową kostkę. Wszystkie składniki mieszamy , doprawiamy delikatnie solą i pieprzem , a następnie faszerujemy powstałym nadzieniem piersi kurczaka.
  5. Wypełnione nadzieniem piersu spinamy wykałaczkami o smarujemy olejem z zalewy, w której znajdowały się pomidory.
  6. Olejem z zalewy smarujemy również blachę do pieczenia.
  7. Układamy na blaszce piersi kurczka i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
  8. Ryż gotujemy na sypko , zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  9. Przed podaniem możemy pokroic piersi kurczaka w plasterki ( wygląda bardzo efektownie )

Smacznego :)

16 czerwca 2013

Ciasto " Czerwone oczka "

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.


Forma na ciasto: 36 x 25 cm

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut



Składniki:

Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )

  • 1 2/3 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do biszkoptu ciemnego:
  • 2 czubate łyżki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Dodałam dośc czubate łyżki.



Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
  1. Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
  2. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka.
  3. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac.
  4. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę.
  5. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
  1. Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń.
  2. Resztę mleka zagotowac z cukrem.
  3. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac.
  4. Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony budyń.
Polewa:
  1. Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia margaryny.
Ciasto "Czerwone oczka "
  1. Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
  2. Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową.
  3. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę.
  4. W otworki wlac tężejącą galaretkę.
  5. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.

15 czerwca 2013

Knedle z truskawkami

Dzisiaj wspomnień czar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :)





Składniki:
  • kg ziemniaków
  • kg truskawek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • margaryna i bułka tarta do polania

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki.

  2.  
    Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.( mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic )
  3. Truskawki umyc , pozbyc się szypułek.
  4. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka.
  5. Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu (  żeby knedle sie nie rozpadły)
  6. Na patelni rumienimy bułke tartą , dodajemy margarynę , mieszamy i kiedy bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy cukrem.
Smaznego.

12 czerwca 2013

Ciasto banoffee

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie .



Składniki:
  • 400 g pełnoziarnistych ciasteczek
  • 200 g masła
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 banany
  • 500 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki )

Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy.
  3. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem.
  4. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
  5. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód.
  6. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały)
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
  8. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
  9. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz.
Smacznego

8 czerwca 2013

Ciasto marchewkowo- truskawkowe z masą budyniową

Zaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)


Składniki:

Ciasto marchewkowe:
  • 2/3 szkl. cukru
  • 300 g marchwi
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
Ponadto:
  • 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach.
  2. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru.
  3. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę.
  4. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem.
  6. Ciasto wlac do foremki.
  7. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.


Masa budyniowa:
  1. Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec.

Ciasto marchewkowo - truskawkowe:

Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)

Smacznego :) 

5 czerwca 2013

Ciasto kajmakowe

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;)



Foremka : 28 x 24 cm

Ciasto:
3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
150 g płynnego miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 %
1 puszka kajmaku
200 g uprażonych orzechów
2 łyżki cukru pudru



Sposób przygotowania ciasta :

Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste.
Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne.



Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.

Smacznego :)







1 czerwca 2013

Muffinki kakaowo - serowe




W taki dzień jak dziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :)  Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :)
Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci  zachwycone ,a oto chodzi ;)

źródło : zeszyt rodzinny 


Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy ( 16g )
  • 4 jajka
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Na masę serową:
  • 50 dag sera białego ( użyłam 2 kostki )
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • budyń waniliowy
Przyrządzanie:
  1. Margarynę , cukier, kakao, cukier waniliowy i 5 łyżek wody gotowac ok. 5 min. Po ostudzeniu dodac 4 żółtka , wymieszac . 
  2. Odlac 1/2 szkl. masy na polewę.
  3. Do reszty dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek.
  4. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem.
  5. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi 
Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę  łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku ;)
Piekłam ok. 40 minut w temp. 150 C przy termoobiegu .