21 kwietnia 2013

Ciasto piernikowo-karpatkowe




Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem karpatkowy ..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dośc pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;)

Blaszka : wymiary 28 x 24 cm

Przygotowanie:
Na piernik:
  • 3 szkl. mąki
  • słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe)
  • 2 łyżki kakao
  • pół kostki margaryny
  • 1,5 szkl. mleka
  • łyżka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szkl. cukru
  • tłuszcz do formy


Na ciasto ptysiowe:
  • pół kostki margaryny
  • 5 jaj
  • szkl. mąki
Dodatkowo:
  • op. kremu karpatkowego
  • 0,5 l mleka
  • kostka margaryny
Do polewy czekoladowej
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.
Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników.
Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki

Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.

Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną.
Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego:)