28 marca 2013

Sałatka z zielonej soczewicy

Zbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie.



Składniki:
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ogóki konserwowe
- jabłko
- 1/2 szkl. sosou tatarskiego
- 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )
- pieprz i sól

Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi .




24 marca 2013

Bałkańska musaka

Dzisiaj u nas na obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie , bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób.


Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego 

- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- 2 małe bakłażany
- 5 większych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g tartego sera żółtego




1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.
2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.
3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.
4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku )
5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. 
Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C

Smacznego.



23 marca 2013

Babka kajmakowa

Nie ma to jak smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :)



Składniki:
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat)
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:



300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)
180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.
Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.
Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.

Polewa
100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.

Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.







17 marca 2013

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem




Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny.


Składniki:
makaron cannelloni ok. 20 szt
op.szpinaku mrożonego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
średnia cebula
ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka )
przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz
łyżka masła
łyżka oleju
jajko

Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody


Przygotowanie farszu

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. 

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe".

Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.

Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. 

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym.




Przygotowanie sosu beszamelowego:


W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całośc delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.



Całośc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .

16 marca 2013

Zupa chrzanowa

Lubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :)




Składniki: dla 4- 6 osób
- 2 pory
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g boczku wędzonego
- łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz
- 1 liśc laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 pieprze
- 4 łyzki tartego chrzanu
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej

Sposób przygotowania

Ugotowac jajka na twardo.
Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.
Czosnek drobno siekamy.
Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.
Pora i cebulę w plasterki.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut.
Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia pora i cebuli.
Zalewamy 2 l wody i dorzucamy selera , pietruszkę i przyprawy ( zielę, pieprz , listek laurowy ). Całośc gotujemy ok. 20 minut.
Następnie wrzucamy ziemniaki , czekamy aż warzywa będą miękkie.
Na koniec używamy blendera i miażdżymy całą zawartośc garnka.
Na sam koniec gotowania , dodajemy starty świeży chrzan i smietanę. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dekorujemy jajeczkami i jemy razem z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek.

W ten sposób powstanie pożywna , ostra zupka.




Smacznego .

Babka kolorowa


Szybka , prosta w przygotowaniu babka. Cieszy smakiem podniebienia jak i zachwyca  wzrok pięknymi kolorami :)
Foremka na babkę o średnicy 26 cm

                                                         

                                                     Składniki:
                                         2,5 szkl. mąki pszennej
                                         1,5 szkl. cukru
                                         3/4 szkl. oleju
                                         1/2 szkl. suchego maku
                                         250 g margaryny
                                         6 jaj
                                         1 op. kisielu truskawkowego
                                         1 op. cukru waniliowego ( 16g )
                                         2 łyżki kakao
                                         2 łyżki wiórków kokosowych
                                         2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                         bułka tarta , margaryna do foremki
                                         orzechy włoskie do dekoracji

                                             Polewa czekoladowa 
                                                3 łyżki wody  
                                                2 łyżki kakao
                                                3 łyżki cukru
                                                2 łyżki margaryny



W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kako, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.




1. Miksujemy białka na sztywną masę.
2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy.
3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ).
4. Wlewamy olej.
5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę.
6. Ciasto dzielimy na 4 części:
               - 1 częśc łączymy z makiem
               - 2 częśc z kisielem
               - 3 częśc z wiórkami
               - 4 częśc z kakao
7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą.
8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione .
9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi.


Życzę smacznego

11 marca 2013

Surówka "Samo Zdrowie"


Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)



                                                                      Składniki: 
                                                             - op. sałaty roszponki
                                                             -  średnia kapusta pekińska
                                                             - 2-3 pomidory
                                                             - papryka czerwona 
                                                             - 2 ogórki kiszone
                                                             - pęczek szczypiorku
                                                             - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz
                                                             - oliwa z pestek winogron


Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski  a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów.

Życzę smacznego :)
                                   
                    

10 marca 2013

Makowiec na kruchym spodzie



Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV
Blacha : 20x28

 
Do tej wersji potrzebne są :
- maka pszenna - 500g
- żółtka - 6 szt.
- masa makowa - 850g
- kostka margaryny - 250g
- cukier puder - 250g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Polewa czekoladowa
3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki masła

W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy  masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto.




Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. 
Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch  ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty)

Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową.


9 marca 2013

Jajka faszerowane

Jedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy  faszerowac je pieczarkami i szczypiorkiem. W ten sposób przygotowane , kojarzą mi sie z nadejściem wiosny :) Bardzo lubię ten okres , jest taki optymistyczny i radosny :)


                                                   Składniki 

                                                     12 jaj
                                                     250 g pieczarek
                                                     pęczek szczypiorku
                                                     pieprz , sól
                                                     bułka tarta
                                                     masło

                                                 Wykonanie




Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. Szczypiorek myjemy , drobno siekamy. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż .Żółtka wrzucamy do miski ,razem z  uduszonymi  pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Całość ucieramy ( najlepiej widelcem ) tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Powstałym farszem , napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy  na masełku na złoty kolor.


8 marca 2013

Zupa - krem kalafiorowy

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc szybka w wykonaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbowac , jeśli ktoś do tej pory nie miał tej przyjemności :)


Składniki:

- 1 op. kalafiora mrożonego 450 g
- 2 duże ziemniaki
- 1 por- biała częśc
- 2 zabki czosnku
- 2-3 serki topione kremowe
- 1 łyzka oleju
- 1 łyzka masła
- sól , pieprz
- 1,5 l bulionu

Wykonanie:
Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3 marca 2013

Sałatka z tuńczykiem

Na deser ciasto , ale na śniadanie , moją dzisiejszą propozycją będzie , szybka sałatka z tuńczykiem .Mało składników a satysfakcja przy jedzeniu , murowana :)

Zainspirował mnie przepis Atinabc
 



Potrzebne produkty:

3-4 jaja ugotowane
puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
1 cebulę
puszka tuńczyka w oleju
4 łyżki majonezu
sól , pieprz
Jajka ugotowac i pokroic w drobną kosteczkę .Kukurydzę odcedzamy , cebule i ogórki drobno kroimy. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem . Sałatka gotowa :)

Smacznego



2 marca 2013

Makaron z warzywami na parze z sosem serowym

 




Dzisiaj szybka propozycja na danie obiadowe :) i w dodatku pyszna. Uwielbiam takie potrawy , gdzie przy nie wielkim wysiłku , można raczyc sie pysznym  jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET.



Składaniki:
- 1 op. makaronu  400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią)
- 2 serki topione kremowe
- mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza )
- pół  szkl. śmietany 18%
- przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa
- 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy)



Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie.
Warzywa gotowac  na parze ok. 10-15 min.
Aby przyrządzic sos , należy śmietanę wraz z wodą podgrzac do wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:)

Smacznego .










1 marca 2013

Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)


Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 bułka sucha ( kajzerka)
- 3 łyzki bułki tartej
- pęczek koperku
- pieprz, sól
- litr bulionu drobiowego
- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyzka masła

Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną  cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia.
Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały klopsiki , dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy , zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a nastepnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki .



Całośc zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy na małym ogniu ( żeby klopsiki sie nie rozleciały ) ok. 20 minut . Na sam koniec dosypujemy koperku , który nam pozostał i na tym kończymy gotowanie i zaczynamy degustację pysznych , koperkiem pachnących klopsików :)
Ja podałam z kaszą gryczaną .

Życzę smacznego .