30 marca 2013

Życzenia Wielkanocne

Niech Wam jajeczko dobrze smakuje,
bogaty zajączek uśmiechem czaruje.
Mały kurczaczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia
.



Sałatka Królewska - warstwowa


Na Wielkanoc pyszną propozycją  jest sałatka królewska. Sama nazwa mówi za siebie ;) Nie potrzeba żadnych przypraw , składniki , które się w niej znajdują połączone z małą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu.





Naprawdę polecam ją zrobić :)

Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 marchewka
- por
- czerwona fasola
- 5 jajek



Sposób przygotowania
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Por opłukać i pokroić w kostkę.
Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach.



Układamy w ten sposób:
1. seler konserwowy

2. kukurydza

3. ananas

4. 3 łyżki majonezu

5. marchewka

6. por

7. czerwona fasola

8. białka

9. 4 łyżki majonezu

10. na wierzch żółtko


Smacznego


28 marca 2013

Naleśnikowy torcik z serem

Inny sposób na podanie naleśników z serem. Cieszy oko , a jaka przyjemnośc z jedzenia :) ten zobaczy , kto sam spróbuje ;)


Składniki na naleśniki
3 jajka
1/2 l mleka 
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/2 szkl. wody gazowanej
15 łyżek mąki pszennej
cukier waniliowy

 Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy stopniowo makę i cukier waniliowy, do uzyskania konstystencji gęstej śmietany.
Na końcu wlewamy olej i wodę gazowaną i solimy cały czas mieszając. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pózniej smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.



Farsz serowy:
2 kostki białego sera twarogowego

śmietana 18%  (330 g) 

1/2 szkl. cukru 


Usmażyc naleśniki. Na talerzu po kolei układac warstwy : naleśnik - warstwa sera
                                                                                              naleśnik - warstwa sera itd. do czasu aż skończy się ser .




Na wierzch polac polewę czekoladową.klik i posypac wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Sałatka z zielonej soczewicy

Zbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie.



Składniki:
- 3/4 szkl. zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 ogóki konserwowe
- jabłko
- 1/2 szkl. sosou tatarskiego
- 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam )
- pieprz i sól

Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi .




26 marca 2013

Chatka Puchatka

Wreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :)



Składniki:
- 4 opakowania herbatników
- 15  dag masła lub margaryny
- 70 dag mielonego twarogu
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki kakao



Polewa klik

Sposób przygotowania



Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3 )
Do większej części dodajemy kakao , mieszamy.
Na folii aluminiowej układamy herbatniki w taki sposób, aby utworzyły prostokąt ( 3 x 6 herbatników )
W boku złożonym z trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę.
Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry.
Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną )

Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto gotowe :)




Smacznego

24 marca 2013

Bałkańska musaka

Dzisiaj u nas na obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie , bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób.


Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego 

- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- 2 małe bakłażany
- 5 większych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g tartego sera żółtego




1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.
2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.
3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.
4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku )
5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. 
Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C

Smacznego.



23 marca 2013

Babka kajmakowa

Nie ma to jak smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :)



Składniki:
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat)
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:



300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)
180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.
Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.
Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.

Polewa
100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.

Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.







20 marca 2013

Pyszne ciasto otrębowe

W jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)



Składniki:
- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych
                                                 3/4 szkl. otrębów owsianych)

- 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy)
- 1/2 szkl. suchego maku
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 190 g margaryny
- 100 g rodzynków
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- tłuszcz do blaszki
- bułka tarta do posypania foremki



Blacha : 40 x 14 cm
( ja użyłam dwóch mniejszych )

Sposób przyrządzania :
1. Orzechy mielimy.
2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.
3. Wsypujemy mak.
4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.
5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.
6. Dolewamy olejek migdałowy
7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C.






9. Dekorujemy polewą czekoladową (klik) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

18 marca 2013

Sałatka meksykańska

Moją propozycją na śniadanie albo kolację , jest sałatka meskykańska . Dzięki ogórkowi czuc wiosnę w pełnym rokzwicie , papryka dodaje pikanterii, a kukurydza jest jak niczym słoneczny promyk lata :) a czerwona fasola poprowadzi nas myślami  do Meksyku ......
Może taka sałatka, popędzi wreszcie zimę i przyjdzie do nas wiosna ? ;) 

Aby poczuc wiosnę potrzebne są:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka zileongo groszku
4 pomidory
3-4 świeże ogórki


pół główki czerwonej papryki
3 łyzki majonezu
sól , pieprz
papryka mielona ostra



Pomidory , paprykę i ogórki należy umyc. Obrac ogórka i wszystkie te składniki pokroic w kosteczkę.
Warzywa z puszki osączamy na sitku i płuczemy pod wodą.
Wszystkie przygotowane juz warzywa wrzucamy do miski , dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy solą , pieprzem i ostrą papryką do smaku.
Sałatka gotowa w 10 minut :)

Smacznego . 

17 marca 2013

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem




Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny.


Składniki:
makaron cannelloni ok. 20 szt
op.szpinaku mrożonego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
średnia cebula
ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka )
przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz
łyżka masła
łyżka oleju
jajko

Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody


Przygotowanie farszu

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. 

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe".

Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.

Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. 

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym.




Przygotowanie sosu beszamelowego:


W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całośc delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.



Całośc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .

16 marca 2013

Zupa chrzanowa

Lubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :)




Składniki: dla 4- 6 osób
- 2 pory
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g boczku wędzonego
- łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz
- 1 liśc laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 pieprze
- 4 łyzki tartego chrzanu
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej

Sposób przygotowania

Ugotowac jajka na twardo.
Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.
Czosnek drobno siekamy.
Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.
Pora i cebulę w plasterki.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut.
Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia pora i cebuli.
Zalewamy 2 l wody i dorzucamy selera , pietruszkę i przyprawy ( zielę, pieprz , listek laurowy ). Całośc gotujemy ok. 20 minut.
Następnie wrzucamy ziemniaki , czekamy aż warzywa będą miękkie.
Na koniec używamy blendera i miażdżymy całą zawartośc garnka.
Na sam koniec gotowania , dodajemy starty świeży chrzan i smietanę. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dekorujemy jajeczkami i jemy razem z paluszkami chlebowymi z oliwą z oliwek.

W ten sposób powstanie pożywna , ostra zupka.




Smacznego .

Babka kolorowa


Szybka , prosta w przygotowaniu babka. Cieszy smakiem podniebienia jak i zachwyca  wzrok pięknymi kolorami :)
Foremka na babkę o średnicy 26 cm

                                                         

                                                     Składniki:
                                         2,5 szkl. mąki pszennej
                                         1,5 szkl. cukru
                                         3/4 szkl. oleju
                                         1/2 szkl. suchego maku
                                         250 g margaryny
                                         6 jaj
                                         1 op. kisielu truskawkowego
                                         1 op. cukru waniliowego ( 16g )
                                         2 łyżki kakao
                                         2 łyżki wiórków kokosowych
                                         2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                         bułka tarta , margaryna do foremki
                                         orzechy włoskie do dekoracji

                                             Polewa czekoladowa 
                                                3 łyżki wody  
                                                2 łyżki kakao
                                                3 łyżki cukru
                                                2 łyżki margaryny



W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kako, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.




1. Miksujemy białka na sztywną masę.
2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy.
3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ).
4. Wlewamy olej.
5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę.
6. Ciasto dzielimy na 4 części:
               - 1 częśc łączymy z makiem
               - 2 częśc z kisielem
               - 3 częśc z wiórkami
               - 4 częśc z kakao
7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą.
8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione .
9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi.


Życzę smacznego

12 marca 2013

Placki Ciamalaga

Dośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem  żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :)



Składniki:
10 ziemniaków
2 jajka
cwiartka czerwonej kapusty
pęczek szczypiorku
1 cebula
ok. 20 dag żółtego sera
6 łyżek mąki
1 łyżka maggi 

Przygotowanie:
Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy iblenderem szatkujemy na dosc małe częśi.
Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.
Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi.
Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki sie nie przypiekły a w środku były upieczone .




Po smażeniu położyc na ręczniku papierowym aby wciągnął ewentualny tłuszcz z placków .

Smacznego 

11 marca 2013

Surówka "Samo Zdrowie"


Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)



                                                                      Składniki: 
                                                             - op. sałaty roszponki
                                                             -  średnia kapusta pekińska
                                                             - 2-3 pomidory
                                                             - papryka czerwona 
                                                             - 2 ogórki kiszone
                                                             - pęczek szczypiorku
                                                             - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz
                                                             - oliwa z pestek winogron


Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski  a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów.

Życzę smacznego :)