26 grudnia 2013

Torcik makowy

Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto.

Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 minut
Temp. pieczenia : 180 C






Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku
  • 6  łyżek amaretto
  • 300 g białej czekolady
  • 400 g śmietany kremówki
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami )

Sposób wykonania
  1. Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą.
  2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką.
  4. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody.
  5. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem.
  6. Przygotowanym kremem  przekładamy płaty biszkoptu..
  7. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania.
Smacznego
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz