17 grudnia 2013

Pulchne pierniczki

Tak mi się spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 15 minut 



Składniki:
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 szkl. miodu
  • 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • mąka do podsypania
  • lukier do dekoracji

Sposób wykonania:
  1. Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika.
  2. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Następnie wlewamy do sypkich produktów.
  4.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki.
  5. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
  6. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin .
  7. Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy .
  8. Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia)
  9. Pieczemy w temp. 180 C 15 minut.
 

10 komentarzy:

  1. pyszności:) ja też szaleję pierniczkowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale obłędnie wyglądają te pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ,,, i dla takich wypieków święta ..... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, właściwie dwa : )
    - ciasto nadaje się do rozwałkowania i wycinania z niego kształtów foremką?
    - jakieś pojemności jest Twoja szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej się nadaje , oczywiście po tym czasie "poleżenia" :) bo po wyrobieniu, ciasto jest dość rzadkie.
    szklanka 250 ml.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie sie prezentują Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to są pierniki,które muszą leżakować,czy wystarczy zrobić je dzień przed świętami 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu są mięciutkie a więc wystarczy dzień przed Świętami :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz