22 grudnia 2013

Miodowa stefanka

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)

Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )
Czas pieczenia : 15 minut
Temp. pieczenia : 180 C






Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
Na masę:
  • 500 g masy marcepanowej
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Na wierzch:
  • cukier puder i kakao do posypki
  1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić.
  2. Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut .
  3. Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy  je później  pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;).
  4. Piec 15 minut w temp. 180 C.
  5. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów)
Masa marcepanowa:
  1. Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką. 
  2. Przekładamy masą placki.
  3. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  .
  4. Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao.
SMACZNEGO

 

3 komentarze:

  1. Chyba by mi smakowało... :) Bardzo lubię marcepan i ciasta miodowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho, aż ślinka cieknie:))
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie tylko od swięta. Zrobiłem je przy okazji domowego pikniku, który organizowalem na swojej działce. Do ciasta dodalem miodzio malinowe z Pińczowa, a ciasto nabrało letniego posmaku, powiem szczerze ciasto znikało z godziny na godzine. Superancki przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz