9 grudnia 2013

Makowiec

Następny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :).
Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)

Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm





Ciasto:
  • 100 g drożdży
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 6 żółtek
  • sól
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16g)
  • 150 g masła
  • 1 kg mąki
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu

Lukier:
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
  3. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić.
  4. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie.
  5. Smażyć 10 minut  na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić.
  6. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową.
  8. Ciasto podzielić na 2 części.
  9. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować.
  10. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C
  11. Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych.
Smacznego 

6 komentarzy:

  1. Wspaniały makowiec, ja chcę już święta :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny makowiec Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta skórka pomarańczowa, taka innowacja, ale uważam, że to wspaniały pomysł. Taki drożdzowy makowiec idzie w stronę saksońskich deserów światecznych. Na widok twojego ciasta wzmógł się we mnie apetyt choć już noc. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki okazały! wyszedł Ci po królewsku:) piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam takie makowce:) Jest troszkę pracy przy nich , ale warto sie natrudzić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od 20 lat samodzielnie piekę ciasta. W tym roku, na święta chciałam wykorzystać jakiś nowy przepis.
    I wykorzystałam ten i dwa inne przepisy z tego blogu. Makowiec wyszedł cudowny, bardzo smaczny! Ten przepis na stałe zagości w moich ulubionych przepisach. Dziękuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz