4 grudnia 2013

" Śliwki w czekoladzie"



Dzisiejsza " słodkość" jest skierowana do wielbicieli mocno czekoladowych wypieków i ze względu na dodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :)

Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 50 minut












Składniki:

Na ciasto:
  • 170 g mąki
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Na krem:
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 100 g masła
  • 450 g śliwek
  • 350 ml wódki
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1.  Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na klika godzin ( ja odstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :))
  2. Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu.
  3. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Jajka ubijamy z cukrem na krem.
  5. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy.
  6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto .
  7. Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika)
  8. Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
  9. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu.
  10. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej.
  11. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało.
Krem:
  1. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na parze , aż masa zgęstnieje. ( miałam wątpliwość co do ubijanych jajek , ale ucierałam je na parze a wiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.)
  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  3.  Do masy dodajemy miękkie masło.
Polewa:
  1. W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy.
  2. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta.
 Smacznego 

 

10 komentarzy:

  1. Czemu takie pyszności dla pełnoletnich no :<
    Heh :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany jak to pięknie wygląda, śliwki, czekolada i nuta alkoholu, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaardzo kusząco :) Z pewnością rozpływa się w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie ciasto! Krem, czekolada, śliwki... Same pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. no ja jestem pełnoletnia, to poproszę dwa kawałki;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki mają być suszone, tak?

    OdpowiedzUsuń
  7. bosko wyglada i juz czuje ten zapach a slina mi leci po brodzie.............:D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz