31 grudnia 2013

Cannelloni w sosie z ricotty

Moi drodzy. Miałam przyjemność  już jeść cannelloni w wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :)






Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • ok. 20 rurek cannelloni
  • 250 g sera ricotta
  • 375 ml mleka
  • 6 łyżek startego sera typu parmezan
  • suszone oregano
  • szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut.
  3. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut.
  4. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie.
  5. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów.
  6. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
  7. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem.
  8. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik )
 

SMACZNEGO 

1 komentarz:

  1. bardzo lubię to danie, muszę spróbować na Twój sposób:))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz