8 listopada 2013

Spaghetti z dorszem

Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)

Źródło : czasopismo dla kobiet





Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag filetów z dorsza
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 15 dag makaronu spaghetti
  • 1 duży brokuł
  • 3 średnie pomidory
  • 15 dag żółtego sera
  •  30 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
  1. Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
  3. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy.
  4. Pomidory kroimy na cząstki.
  5. Ser ścieramy na tarce.
  6. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem.
  7. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut.
  9. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem.
 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Najbardziej zaskakujący dla mnie składnik to mielony twaróg. :) Ciekawa jestem smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ten twaróg jest intrygujący :) smak przypomina omlet :) a świadomość, że się je rybkę jest naprawdę znikoma :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz